Prachtige mijlpaal DVVC in 2022!

7 januari 2022 14:30


Na 2 moeilijke (corona)jaren hopen we, allemaal, op een mooi gezellig en sportief 2022. Een nieuw jaar is bij uitstek een tijd om terug, maar zeer beslist ook vooruit(!) te kijken. Soms kijk je wat verder terug dan dat ene voorbije jaar. Zeker wanneer je 90 jaar wordt. Een leeftijd om trots op te zijn. Er is veel te herinneren, veel te verhalen. Stilstaan is er echter niet bij, want ook vooruitblikken is een mooi iets op deze prachtige leeftijd. 90jaar is zeker iets om te vieren, hopelijk kunnen we dit jaar een sprankelend festijn vieren, dat past bij een vereniging die bruisend midden in de Dongense samenleving staat.

Wist je dat:
1* Monseigneur Hopmans van Breda opdracht gaf tot het oprichten van een voetbalclub in Dongen. Ómdat in het (overwegende) katholieke Dongen, juist een katholieke voetbalclub ontbrak?
* We reeds lang de verzuiling achter ons hebben gelaten en vandaag de dag vele gezindten als lid, fan en vrijwilligers samen komen onder die ene naam: Concordia!

2* Concordia Latijns is voor: Eendracht, maar letterlijk vertaald zelfs: “Met een hart”, is!? En dat het de Romeinse godin is voor Eendracht én Harmonie.
* Dat dus al die jaren een mooie solide basis is geweest voor een club waar iedereen welkom is? Van kabouters/mini’s tot 60+ Walking Football senioren, van vrouwenteams en vriendenteams, van jongensteams en gemengde teams, recreatieve teams tot prestatieve, academie teams en G-teams?

3* Ondanks het feit dat de club in 1933, door de snelle groei, tot de grootste verenigingen behoorden, het bestuur amper twee jaar later, in 1935 een brief ontving van een Dongense middenstander. Deze was, in overleg met het bestuur van DVC (nu vv Dongen) tot de conclusie gekomen dat het samengaan van de clubs voor beide clubs beter was, omdat: “Er dan nog iets van te maken valt”!?!
* Juist in het 1935-1936 seizoen het EERSTE kampioen wordt in de 1e klasse A van RKVB (RoomsKatholiekeVoetbalBond)-Breda
* We, als DVVConcordia, op 15 februari 2022 ons 90jarig jubileum als, zelfstandige, club vieren?

4* In 1941 de KNVB de club bericht dat er nog een voetbalclub met een gelijke naam is en het Dongense Concordia  daarom de naam dient te veranderen. Dat het bestuur daarna 4 voorstellen aan de KNVB deed?
* De KNVB daarop DVVC (Dongense Voetbal Vereniging Concordia) kiest, het wellicht evenzogoed CVVD (Concordia Voetbal Vereniging Dongen) had kunnen zijn? Het voor de Dongense bevolking eigenlijk niet zoveel uitmaakt, en vele 80+ers vandaag de dag nog altijd over, kortweg, Concordia praten?

5* Jan (de krantenman) Smans op 15 mei 1945 een jeugdafdeling opricht, waarop 14 aanmeldingen binnenkomen?
* We nu zelfs een heuse Talent Academie-Opleiding hebben opgericht, waarbij behalve voetbal, vorming van het individu op alle vlakken een belangrijke pijler is.

6* Het EERSTE in 1948 wederom kampioen werd? Door omstandigheden helaas zonder feest!
* We er dit jaar alles aan doen, alles uit de kast zullen halen, om er een prachtig, feestelijk en gedenkwaardig 90jarig jubileumfeest van te maken.

7* In 1949 wederom, op initiatief van ondernemer(s) en vv Dongen, wordt gehint op een fusie van de clubs (zonder vooraf DVVC te raadplegen). Mede ingegeven door de ingebruikname van een nieuw sportpark (in de Biezen) voor vv Dongen, met (mogelijke) uitbreiding van meerdere verenigingen en evt. wandel- en veldlopen.
* DVVC zichzelf zag, en ziet, als een voetbalclub met vele mogelijkheden voor de voetbalsport:  We trots zijn  op de pioniersgeest die ons een aantal, voor Dongen, unieke teams heeft gebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst 3 vrouwenteams  die in de KNVB competitie uitkomen. Een zaterdagteam, een zondagteam en een veteranenvrouwen 30+1 team op vrijdagavond.
Er is een Walking Football 60+ team, nu nog alleen mannen maar ook vrouwen hebben belangstelling getoond!
En laten we vooral het G-team niet vergeten. Een team dat al 12jaar actief is bij DVVC.

8* In 1950 DVVC de Brabantse Bond verlaat en promoveert naar de 4e klasse bij KNVB?
* (Lidmaatschap van) De landelijke bond echter nog geen garantie is voor een eigen stek in het Dongense. Die liet nog even op zich wachten en kwam er pas in 1971, en is nog altijd de, zelfstandige, thuishave van de GroenWitte.

9* In 1957 DVVC2 Kampioen werd? 1957 ook het 25ste jubileumfeest gevierd werd, met een filmavond over het sportleven in het buitenland én een Heilige mis met Communie werd opgedragen.
* Dat het 1e TWEEDE was dat kampioen werd, maar zeker niet het laatste! Dat we nu andersoortige vieringen in gedachten hebben?

10* 1958 het afscheidsjaar van Jan Smans als voetballer was. Tegen VOV speelt hij zijn laatste, zijn 500ste (VIJFHONDERDSTE!!) wedstrijd!
* Er van de huidige spelers wel enkele, door hun lange staat van dienst, er zelfs overheen gegaan zijn.
Jan Heerkens bijvoorbeeld, in 2019 al 50jaar(!) VOETBALLEND lid, hoefde slechts 10 wedstrijden per jaar gespeeld te hebben om, tot op dat moment, de 500 te halen. Maar alles bij elkaar speelde hij er bijna 2x zoveel, toch zo om en nabij een 1000(!!!) stuks.
En wanneer je, zoals Rian van Bezouw, dan al op de foto van het kampioensteam van 1983 verschijnt en nog altijd met regelmaat in een groenwit tricot over de velden loopt, heb je ook je voetbalwedstrijdminuten aardig in de benen zitten.
De routinier uit het 1e, Koen Swanen, komt op een schatting van ongeveer 750 wedstrijden, via de jeugd naar senioren en van competitie, beker en vriendschappelijk, alles tesamen.

 

In 10punten ruim 25jaar geschiedenis van DVVC in vogelvlucht bekeken. In 10punten gedachtengoed, uitgevoerde en bereikte zaken én kleine vooruitblikken voor komend jubileum de revue gepasseerd. Er valt nog heel veel meer te vertellen, veel herinneringen op te halen. We mijmeren volgende keer weer verder.
DVVC 90 jaar jong, still alive and kicking!

Heeft u/heb jij nog leuke verhalen/herinneringen/anekdotes? Wij horen ze graag. Stuur je verhaal naar : redactie@dvvc.nl Bedankt!

Elftal_uit_1932.png

leden_anno_2022.JPG

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!